Etusivu

Nuket ja nallet harrastuksena

Keräily on ollut jonkinasteinen harrastukseni jo pienestä pitäen. Muistan kuinka ala-asteikäisenä keräilin mm. kiiltokuvia, postimerkkejä, paperinukkeja ja tulitikkuaskeja. Onneksi paperinuket ja kiiltokuvat ovat vielä tänäkin päivänä tallella ja monesta muutosta selvinneet.
Muutaman vuosikymmenen katkos keräilyyn tuli, kun tyttäret olivat pieniä ja muutenkin aika oli työn puolesta kortilla.
Toisaalta kun olen aina ollut jonkinasteinen "hamsteri", tavara on jotenkin lisääntynyt ihan itsestään. Enemmistö tyttöjen leluistakin on tallella, eli roskiin laitoin vain sen mikä oli rikki.
Kun tyttäret muuttivat pois kotoa vuosina 2003 - 2004 ja muutama huone tyhjeni, keräilyni jotenkin ryöpsähti uudelleen.
Aluksi keräilin postikortteja mm. M-L Pitkäranta, Virpi Pekkala, ruotsalainen peikkotaiteilija Rolf Lidberg sekä vanhat rokokoo- aiheiset kortit ja myös enkelikortit. Myöskin enkelipatsaat ovat täyttäneet yhden lasivitriinin. Näitä kaikkia keräilen edelleen.

Pikkuhiljaa aloin keräilemään myös vanhoja leluja. Keräily kohdistui aluksi nalleihin ja nukkeihin. Yritän pitää jotain vaatimuksia nukkien ja nallejen suhteen. Nalleilta vaadin että ne ovat purutäytteisiä ja ne on valmistettu 1960-luvulla tai aikaisemmin. Muutamia poikkeuksia aina on eli esim. Elina Karjalaisen Uppo-nalleja kokoelmissani on muutama kymmenen, vaikkakaan ne eivät ole kovin vanhoja, vielä. Muutaman vuoden aikana kokoelmaani on ilmestynyt n. 300 nallea. Kuvia nallekokoelmastani näet
Nallelasta.

Nukkien kanssa yritin pitää myöskin jotain valmistusvuosirajoja eli 1960-1970 luvulta tai aikaisemmin valmistettuja. Nukkeja on kokoelmassani n. 400kpl. Kuvia nukeista näet
Nukkelasta.
Kuvittelinkin, että en koskaan kerää mitään uudempia, mutta en vielä tuolloin tiennyt, mikä minua odottaa ja kuinka pian nukkemaailmani täyttäisi Reborn-nuket.
Ensimmäisen Reborn-nukkeni Fannin huusin nettihuutokaupasta v.2005 ja oikeastaan ihan sattumalta sen sieltä löysin, kun etsin leluosastolta vanhoja leluja. Kun sitten sain nuken kotiin, se tuntui aivan uskomattomalta. Se oli paljon painavampi kuin nuket yleensä, lisäksi sille oli vaihdettu hyvin aidon näköiset silmät ja kroppa oli myöskin kuin oikealla vauvalla, pehmeä ja nivelletty. Hiukset oli myöskin tälle nukelle sopivat. Tästä alkoi Reborn-nukke keräilyni ja sillä tiellä olen vieläkin. Kokoelmassa on n. 40kpl sekä suomesta että saksasta ostettua nukkea. Kaikki ovat erilaisia, osa vauvoja, enemmistö taaperoikäisiä ja muutama hieman isompi lapsi. Joukossa on myös ihania tummaihoisia taaperoita. Nukkien painot vaihtelevat paljon. Kokoelmani pienin painaa 1,4 kg ja painavin on 5,1 kg.

Marraskuussa 2006 menin ystäväni luokse reborn-nukkekurssille. Kurssi oli kahden vuorokauden mittainen tehokurssi, jossa sain kaiken mahdollisen opin ja tuloksena syntyi Juulia. Aluksi ajattelin että teen vain yhden nuken kurssilla ja se on sitten siinä. Toisin kuitenkin kävi. Kuukausi kurssin jälkeen oli jo sellainen olo, että pakko on tehdä uusi nukke ja kokeilla tuleeko siitä edes mitään, tehdä se ilman apua ja yksin. Varasin vapaan viikonlopun ja sain kuin sainkin Eveliinan valmiiksi. Eveliinan jälkeen on vauvalassa syntynyt Joonas, Ilmari, Ilari, Siiri, Justiina, Iida, Maija, Elmeri ja Henniina.
Nukeista lisää kuvia ja tietoa näet täältä,
Reborn-nuket.